Unaprijedi vještinu pisanja uz ovih 5 savjeta

5. veljače 2018.
Riječi su moćan alat. Nadahnjuju velike skupine ljudi, potiču promjene i donose velike zaokrete.

Naravno, i uspjeh - naučiš li njima pravilno baratati, naročito na papiru. Doznaj kako!

1. Piši, pročitaj i prepravi

Kad čitaš knjigu ili članke omiljenog autora, možda ti se čini kako takav dar posjeduju samo rijetki. No, istina koja vrlo često stoji iza svakog dobrog komada zapravo je perfekcionizam, velik broj prepravaka i sati uloženih u pisanje.

Pisanje je vještina koja se brusi. I da, preko noći nećeš prerasti u renomiranog pisca specifičnog, obožavanog stila. No to ujedno ne znači i da je takav scenarij nemoguć. Zapravo, računica je jasna, koliko uložiš – toliko ćeš dobiti natrag. Odvoji sat vremena za pisanje svakog dana, kad god stigneš, makar i u nekoliko navrata. Napisani tekst pusti da 'odstoji' barem pola sata (idealno bi bilo da ga prespavaš), a kada mu se vratiš prepravi dijelove za koje misliš da mogu biti bolji.

2. Kako to misliš – ti ne čitaš?

Neovisno o tome želiš li pisati sadržaj za blogove, postati najbolji copywriter svih vremena ili pak jednostavno poboljšati umijeće poslovnog komuniciranja, pokušaj pročitati tri knjige mjesečno. Tako ćeš poboljšati vokabular, obogatiti svoje znanje i pronaći inspiraciju u različitim stilovima vještih pisaca.

Biraj raznovrsno i po redu. Kreni od stručne literature branše u kojoj želiš raditi. Ipak je važno biti u toku s novostima. Drugu posveti knjizi koja je ostavila utisak na velik broj ljudi. Pokušaj pronaći razloge zašto je došla na tako dobar glas. Upijaj izraze, atmosferu i vokabular! Za kraj se nagradi - odaberi onu koja je po tvom ukusu i u kojoj ćeš doista uživati.

3. Istraživanje je majka znanja (i pisanja)

Uvijek sa sobom nosi bilježnicu u koju možeš zapisati ideje o tome što želiš pisati, ali i istražiti. Kada sjedneš za stol i odlučiš posvetiti vrijeme pisanju, prolistaj bilježnicu. Nekoliko stranica dalje sigurno se krije tema vrijedna tvog vremena i istraživanja.

Jasno, gotovo je prirodno postalo guglati na prvu. No, nemoj se zadržati samo na jednom izvoru. Kako bi tekst bio što relevantniji, daj si truda i oduška. Kopaj, provjeravaj izvore, njuškaj forume i društvene mreže. Vjeruj, putem možeš naučiti mnoštvo različitih informacija, što će te učiniti ne samo zanimljivijim autorom već i sugovornikom.

4. Nemoj čekati inspiraciju

Kreativnost nije iznenadni nalet inspiracije, naročito kad je posao u pitanju. Riječ je o uporabi mašte u procesima rješavanja određenog problema. Čekanju povoljnog trenutka ispunjenog inspiracijom ovdje definitivno nema mjesta. Najvažnije je krenuti. Sjedni, ispiši ključne pojmove i kreni promišljati, zapisuj ideje, gradi svoju mentalnu mapu. Negdje na putu doći ćeš do ideje koju tražiš. 

5. Traži (si) greške

Griješiti je ljudski, ali za ispravljanje pravopisnih i gramatičkih grešaka više ti ne treba lektor. Posluži se besplatnim online alatima koji u svega nekoliko sekundi pronalaze greške. Ispravi.me  je jednostavna aplikacija koja će ti, kao posljednji autorski korak, brzo ući u naviku. S druge strane, ako pišeš na engleskom jeziku, onda je Grammarly neizostavan alat za pronalaženje gramatičkih i pravopisnih grešaka. Osim toga, njihovim ispravljanjem sasvim ćeš sigurno poboljšati svoje znanje pravopisa i gramatike.