Put do uspjeha i svjetske slave

21. prosinca 2017.
Gostujuće predavanje Zrinke Cvitešić oduševilo studente Menadžmenta i produkcije u kulturi

 

Jučerašnje predavanje u sklopu kolegija Produkcija i menadžment scenskih umjetnosti dodatno je sadržajno upotpunilo gostovanje Zrinke Cviteštić. Poznata glumica rado se odazvala pozivu naših profesorica Ane Lederer i Lidije Ivanda te podijelila svoja iskustva na putu do svjetske slave sa studentima prve i druge godine preddiplomskog stručnog studija Menadžmenta i produkcije u kulturi. 

U dvosatnom izlaganju na neformalan način Cvitešić je uvela studente u svijet glumaca koji se percipira glamuroznim i nedohvatljivim, no iza svega stoji mnogo rada, talenta i odricanja. Rasprava se povela po pitanjima različitosti hrvatske, europske i svjetske glumačke i producentske scene, od kojih izdvajamo način odabira kandidata na audicijama te intenzitet kazališnih proba i izvedbi. Nadalje, studenti su imali jedinstvenu priliku čuti i razne aspekte glumačkog i menadžerskog posla, pri čemu je Cvitešić uz brojne primjere pokazala što dijeli uspješnu organizaciju i produkciju od njenoga kraha, ali i naglašavajući kulturološke i radne navike koje nespremnima na izazove mogu biti prepreka na putu do uspjeha.

 

Osim što je jedina naša glumica nagrađena "kazališnim Oscarom", Zrinka Cvitešić je producentica, scenaristica i glazbeno obrazovana performerica koja u svaki projekt ulaže neopisivo puno rada, kvalitetne pripreme i pozitivne energije. Svoju uspješnu i sada već inozemnu karijeru gradila je brojim ulogama. Zapažena je od samih početaka u filmu "Konjanik" Branka Ivanda nastalog prema romanu Ivana Aralice, da bi kasnije zaigrala u uspješnim predstavama i filmovima "Što je muškarac bez brkova?", "Halimin put", "Rat i Mir", "Važno je zvati se Ernest" te mnogim drugima. 

Za svoj glumački rad dobila je prestižna priznanja poput Broadway World UK za najbolju glumicu u mjuziklu "Once" te nagradu Laurence Olivier, svojevrsni "Oscar" u kategoriji najbolje glumice, također u spomenutom mjuziklu. Zanimljivo je da je Cvitešić prije svjetske slave u Hrvatskoj dobila tek jedno priznanje - nagradu "Zlatni smijeh" za ulogu služavke Nicole u predstavi "Građanin plemić Jean-Baptiste Poquelin" Molierea - Jean Baptiste Lullyja izvedenoj u režiji Krešimira Dolenčića u HNK-u u Zagrebu, koje je ujedno bilo i njeno matično kazalište.

 

"Slušajte starije jer Vam njihova znanja i iskustva mogu olakšati Vaš put, a kroz život hodajte otvorena srca prema Drugima, vjerujte u sebe i uspjeh je neizostavan" poručila je Cvitešić za kraj studentima.

 

Zahvale Zrinki na prenesenom znanju, iskustvu i energiji, zasigurno ćemo iskoristiti naučeno kako bismo bili sljedeća generacija producenata u kulturi koja će osigurati kvalitetne i moderne uvjete rada svim kulturnim djelatnicima te se tako približiti svjetskoj sceni.

Napisali studenti Menadžmenta i produkcije u kulturi