Postani poduzetnik u kulturi

30. prosinca 2016.

Biti poduzetnik želja je mnogih, a poduzetništvom se možete baviti i u kulturi. Ako nakon završenog fakulteta želite voditi neku organizaciju ili imati vlastitu galeriju, evo koje su vam opcije.

Osnivanje privatnih kazališta

Kazališta i kazališne družine djeluju u svim većim središtima u Hrvatskoj i nude bogat izbor zanimljivih predstava. Privatno kazalište možete osnovati kao ustanovu, trgovačko društvo ili umjetničku organizaciju. Uvjeti su da imate prostor prilagođen i opremljen za izvođenje scenskih i glazbeno-scenskih djela, te umjetničko osoblje. Zašto ne biste baš vi, nakon završenog fakulteta krenuli u tom smjeru?

Osnivanje muzeja i galerija također je opcija

Ovisno o tome tko je osnivač, muzeji i galerije mogu biti javni ili privatni. Što znači da i vi možete, nakon završenog fakulteta, možete krenuti u tom smjeru. Muzeji i galerije, te muzeji i zbirke mogu se osnovati ako imate: 

  • muzejsku građu
  • dokumentaciju
  • prostor
  • opremu i sredstva za rad
  • stručno osoblje

Muzej je javna ustanova koja obavlja muzejsku djelatnosti kao javni muzej, udruga, zadruga ili zaklada.

Galerija je vrsta muzeja koji kao javni ili privatni obavljaju muzejsku djelatnost.

Izložbena galerija je galerija koja nema vlastitu muzejsku građu i obavlja muzejsku djelatnost prezentiranjem civilizacijskih, kulturnih materijalnih i nematerijalnih te prirodnih dobara.

Kulturni turizam je budućnost

U Hrvatskoj se ova vrsta turizma sve više probija. Brojne konferencije, skupovi i radionice sve češće posvećuju jedan dio svojeg programa kulturnom turizmu, a na razvoju rade zajedničkim snagama Ured za kulturni turizam HTZ i Zajednica za kulturni turizam Hrvatske gospodarske komore. Kombinacija kulture i turizma u budućnosti će čini se, biti dobitna. Imate li ideju kako objediniti djelovanje turizma i kulture i time stvoriti novi proizvod te kvalitetnije prezentirati neku destinaciju, za vas na tržištu ima mjesta. Bilo da želite upotpuniti kulturnu ponudu grada, osmisliti suvenir ili pokrenuti aplikaciju za istraživanje kulturnih znamenitosti, samo naprijed!

WTO predviđa porast potražnje u sektoru kulturnog turizma za 15% godišnje do 2020.g., te zaradu od 50 milijardi eura godišnje.

Odaberite karijeru i posao budućnosti. VPŠZ je prepoznala kako je kulturna i kreativna industrija jedan od najdinamičnijih sektora gospodarstva Europske unije i upravo zato vas program 'Menadžment i produkcija u kulturi' priprema za karijeru u tom sektoru.

Kliknite na Kulturameansbusiness.hr i upišite studij Menadžment i produkcija u kulturi!

 

Želite čitati više ovakvih članaka? Kliknite i prijavite se na newsletter Visoke poslovne škole Zagreb.