Kreativnost: Zašto je važno razmišljati 'izvan kutije'

22. prosinca 2017.
Razvijena mašta često predstavlja i ulaznicu u poslovni svijet.

 Ako na rješenja problema gledaš iz svježe perspektive, a do vrhunskih ideja dolaziš baš kada razmišljaš 'izvan kutije', već si jednom korakom unutra. U nastavku pročitaj kako svoju kreativnost možeš dodatno izbrusiti!

Proces koji se razvija i potiče

Kada je u pitanju kreativnost, ne govorimo isključivo o crno-bijelom svijetu. Unatoč određenim afinitetima i usađenim kvalitetama, prije svega je to proces koji razvijamo. Kreativniji pojedinci tako pristupaju problemu tražeći poveznice, prihvaćajući nove izazove i tragajući za inovativnim rješenjima. Njihove misli često vrludaju u vrtlogu ideja, sve dok ne pronađu originalno rješenje.

Što je kreativcima zajedničko?

To si je pitanje postavio i psiholog te istraživač kreativnog razmišljanja, Frank X. Barron. To ga je potaknulo da 60-ih godina prošlog stoljeća napravi eksperiment.

Istraživanje je pokazalo da kreativnost čine intelektualne, emocionalne, motivacijske i moralne karakteristike. Također, ono što je zajedničko svima s istaknutom kreativnošću jest:

  • povezanost s emocijama
  • visoka tolerancija na nered i zbrku
  • sposobnost da izvuku red iz kaosa, samostalnost
  • spremnost za preuzimanje rizika

Uvijek gledaj iz drugog kuta

Namjeravaš li svoju karijeru graditi u marketingu, novinarstvu, produkciji ili pak u kao poduzetnik u kulturi, od tebe će se sasvim sigurno očekivati kreativne ideje. Visoka poslovna škola Zagreb u svoj je nastavni plan zato uvrstila zaseban kolegij posvećen kreativnom razmišljanju. U čemu je 'kvaka'?

Čim kreneš u potragu za prvim poslom, primijetit ćeš kako je kreativno razmišljanje često uvjet za zaposlenje. Za pisanje poezije ili slikanje potrebna je mašta, ali kreativa se sve više očekuje i kod drugih zanimanja. Dok rad u kulturi i kreativnost idu ruku pod ruku, analitičnom je odjelu IT-a vjerojatno nešto teže rasplamsati maštu. Ako ne znaš kako stojiš po pitanju kreativnosti, možeš riješiti nekoliko testova. Time ćeš i uvježbati moguća pitanja prilikom testiranja za posao. Razmisli i o knjigama i online tečajevima s praktičnim primjerima za razvijanje kreativnostiIznenadit ćeš se koliko kontinuiran rad i posvećenost vlastitoj mašti može učiniti razliku.

Maštu probudi glazbom

Istraživanja su pokazala kako se u trenucima kreativne 'blokade' trebamo opustiti uz veselu glazbu. Osobe koje se oslanjaju na ovaj pristup tako imaju različit, maštovitiji način razmišljanja. Kad idući put poželiš probuditi maštu, razveseli se notama koje će potaknuti tvoje vijuge u kreativnom smjeru.