Kreativnost u kulturi: Zašto je važna

8. studenoga 2016.

Stvari se danas razvijaju brzinom kao nikada prije i to zahtjeva kreativan pristup rješavanju problema. U protivnome, gubimo korak sa svijetom.

Citirat ćemo 27. najcitiranijeg psihologa 20. stoljeća, Joy Paul Guilforda. Znamo, nije kreativno, ali je korisno.

“Konačno rješenje problema je racionalno; proces pronalaženja tih rješenja – nije.“

Joy Paul Guilford je tvrdio je kako ljudsko mišljenje može biti konvergentno: kad zaključujemo logički i tražimo točno rješenje te divergentno: kad stvaramo nove ideje i uživamo u procesu traženja što više točnih rješenja. Kreativne osobe imaju upravo takvo, divergentno mišljenje.

Kreativnost je važna u svakodnevnom životu, pomaže i u poslu i učenju. Nije rijetkost da nam najbolje ideje padaju na pamet navečer ili u polusnu. Na žalost, kako starimo gubimo sposobnost kreativnog razmišljanja. Ako osnovnoškolcu zadate ovakav zadatak, trebat će mu nekoliko sekundi da odgovori, dok je odraslima, pokazalo se u testu National Geographica, trebalo mnogo više. 

                                             

Kultura i kreativnost idu ruku pod ruku

Osim što pokreću kulturnu raznolikosti u Europi, kulturna i kreativna industrija jedan su od najdinamičnijih sektora gospodarstva Europske unije. Tvrdi to i Europsko Vijeće u svom programu politike za mlade. Naglašavaju kako kreativnost i inovativnost doprinose napretku i nužni su za otvaranje novih radnih mjesta za mlade. Mi smo već smo pisali o tome i kako vam kreativno razmišljanje može pomoći.

programu Kultura Europske komisije (2007-2013) poticanje kreativnosti kroz kulturu i promicanje kreativnih industrija postavljeni su kao politika Europske unije. Zaključeno je kako mlade ljude treba poticati na šire i kreativnije razmišljanje.

Rad u kulturnom sektoru, bilo da je u pitanju organizacija festivala, posao menadžera prodaje ili animatora u kulturi, zahtjeva kreativnost. U Hrvatskoj nedostaje kompetentnih stručnjaka u području kulture koji će svoje znanje, kreativnost i ljubav prema tom poslu znati prilagoditi potrebama tržišta. Program VPŠZ "Menadžment i produkcija u kulturi" pripremaju te za karijeru u tom sektoru. Studijski program kombinacija je predmeta iz kulture i umjetnosti te onih iz područja suvremenog poslovanja. Više informacija pronađi ovdje.