Kreativno razmišljanje i kako vam može pomoći

19. veljače 2016.

Američki psiholog Howard Gardner, u svojoj knjizi Pet umova budućnosti, navodi odlike budućih lidera. Uz disciplinu, sposobnost komuniciranja, uvažavanje drugih te ispunjavanje odgovornosti, zalaže se za poticanje kreativnosti u svim sferama života. Po njemu, kreativni um je onaj koji ima sposobnost otkrivanja i razjašnjavanja problema, pitanja i pojava. Upravo to kreativno razmišljanje, pomaže nam lakše rješavati probleme, ali i povećava inteligenciju.

PRATITE SVOJE IDEJE 24/7

Djeca, za razliku od odraslih, kreativnije razmišljaju. Kroz godine, tu sposobnost gubimo jer previše stvari učimo napamet. Na kraju, u rješavanju problema "igramo na sigurno", sve manje vremena trošimo na promišljanje i manjkaju nam dobre ideje. Mnogi znanstvenici preporučit će vam da pored kreveta držite papir i olovku i ideje koje vam padnu na pamet prije spavanja ili odmah nakon buđenja zapisujete. Također, svaki dan si postavite neko novo pitanje. Tražite odgovore na stvari koje ne znate, proširite vidike i poradite na kreativnosti. Za svaku stvar pronađite barem dva kuta gledišta i dva rješenja problema.

KAKO POVEĆATI KREATIVNOST? 

Kreativni proces = zabava. Igrajte se, uživajte i stvarajte. U redu je oslanjati se u životu na rješenja koja nam se nude, ali treba se truditi razmišljati problemski i kreativno. Istraživanja provedena na "genijalcima", pokazala su da imaju drugačiji način razmišljanja od ostalih. Misle van okvira i ne odbacuju niti jednu ideju. Postavljaju nova pitanja te pronalaze imaginativne i neočekivane odgovore. Kreativci su tvorci novih ideja, pa evo nekoliko načina da poradite na svojoj kreativnosti.

Dajte si vremena za razmišljanje. Ako nemate vremena, nećete niti doći do dobrih ideja. Prvih 10 minuta možda ćete provesti tjerajući se da budete kreativni, nakon pola sata ćete imati dvije ideje koje nisu dovoljno dobre pa ćete početi paničariti.

Zapisujte ideje i dajte im da odstoje. Trebate više desetaka njih kako biste mogli početi procjenjivati i odbacivati. Što više ideja zapišete, asocijacijama ćete doći do novih. Stručnjaci se slažu kako će prva trećina zapisanih ideja biti one koje nam uvijek padnu napamet. Iduće će biti nešto bolje, ali tek u posljednjoj trećini stižemo do najkvalitetnijih rješenja jer smo razmišljanjem izašli iz okvira i počeli otkrivati nove stvari.

Družite se s različitim ljudima. Oni će potaknuti nove ideje i vašu kreativnost. Isto tako, educirajte se o novim stvarima, van onoga što studirate ili radite. Prihvatite tuđe ideje, jer kombiniranjem možete doći do sjajnih stvari.

RAZMIŠLJAJTE KAO "WISE FOOL"

Autor i izumitelj, Roger von Oech, godinama radi na poticanju kreativnog razmišljanja. Napisao je nekoliko knjiga, a kao savjetnik svakodnevno potiče ljude u raznim okruženjima na kreativno rješavanje problema. Njegov koncept "Wise fool" potiče na drugačije sagledavanje stvari. Na primjer, "Wise fool" će reći: "Ako osoba sjedni na konju okrenuta prema natrag, zašto mi pretpostavljamo da je to čovjek koji je unatrag, a ne konj?" Ili: "Zašto ljudi koji stavljaju mlijeko u kavu to rade nakon što je kava u šalici, a ne prije? Ako uliju mlijeko prvo, neće morati miješati tekućinu." Razmišljanje na ovakav način potiče kreativnost i sposobnost zapažanja.

U podizanju vlastite kreativnosti, ne zaboravite na smisao za humor. Što ste opušteniji, to ste kreativniji. Humor će vam pomoći da probleme i stvari stavite u perspektivu, a istovremeno se opustite, te će nove ideje i rješenja početi dolaziti sami od sebe. Ipak, "Wise fool" će vam reći NE! Ne morate dobiti baš nikakvu ideju, i to je u redu. Jer, ako neke stvari ne napravite loše, nikada neće biti početnik i nećete učiti nove stvari.