Filmski producent: Svestran umjetnik poduzetničkog duha

29. prosinca 2017.
Uz redatelja, jedna od najvažnijih osoba na setu upravo je filmski producent. No, o kakvom se točno opsegu posla radi?

Kako biste što lakše stekli predodžbu o ovom kompleksnom, no ujedno i vrlo interesantnom zanimanju, primili smo se posla i na jednom mjestu naveli najvažnije informacije.

Tko je točno filmski producent?

Da bi se redatelj mogao prepustiti kreativnosti, producent je tu da riješi sve ostalo što bi moglo stajati na putu do filmskog ostvarenja. Tako je zadužen za zapošljavanje osoblja, njihovu koordinaciju, često i odabir glumaca te scenarija, brigu o budžetu i osiguravanju dostatnih financija. Ukratko, filmski se producent brine da sve ide po planu i bude ostvareno u roku, o čemu ovisi kvaliteta produkcije.

Za uspjeh u takvom zanimanju potrebna je organiziranost, snalažljivost te vrhunski razvijene komunikacijske vještine. Naravno, i sposobnost razumijevanja drugih, jer je producent često taj koji na setu pruža ruku mira i radi na poboljšanju međuljudskih odnosa.

Istraživači u potrazi za pričama

Mogli bismo reći da je potraga za inspiracijom prvi korak do filma. Filmski producenti su ti koji traže i otkrivaju priče za filmsko platno. Većinom su u pitanju scenariji, no producentu je nekad u zadatku i istraživanje romana koji bi mogli zaživjeti van knjige te životnih priča zanimljivih pojedinaca. Nakon što prepozna potencijalni filmski materijal, producent inicira pregovore s autorom djela ili drugim izvorom, kako bi se isti prenio na velike i male ekrane.

Financije imaju u malome prstu

Kad je u pitanju financiranje filma, producent mora pokazati svoje poduzetničke vještine. Po završetku kupnje prava za snimanje filma, on predstavlja ideju filmskim kućama kako bi osigurao financije. S druge strane, brine da troškovi ostaju unutar budžeta i pronalazi ravnotežu između umjetničkih i financijskih mogućnosti. Naravno, to zna biti izazov, jer umjetničke ideje često premašuju osiguranu financijsku sliku. Završetak snimanja filma ne predstavlja kraj rada za producenta. Pretpostavljate, njegov se poduzetnički duh iskazuje i u distribuciji.

Iskustvom do savršenstva

Filmski producent u postprodukcijskoj fazi donosi odluke o uređivanju filma za njegovu finalnu verziju. Svoje odluke ne temelji samo na vlastitom iskustvom i procjeni, već film prikazuje i testnoj publici od koje prikuplja komentare. Uz njihovu pomoć, producent i redatelj zajedničkim snagama usavršavaju pojedine dijelove te postižu još veću kvalitetu.

U svemu tome nisu sami

Posao filmskih producenata je zahtjevan, a to je ujedno i glavni razlog zašto ne rade sami. Na manjim setovima tako zadatke delegiraju na pridružene producente, koproducente i izvršne producente. Ako je u pitanju velik filmski projekt, iza producenta ipak stoji znatno više ljudi.

Obrazovanje je ključ uspjeha

Ako se poželite baviti ovim zanimanjem, prvi korak definitivno čini obrazovanje. Srećom, danas su sve dostupniji studijski programi koji vam omogućuju da zaista upišete karijeru iz snova. Osim raznih teorijskih i praktičnih činjenica o sedmoj umjetnosti, tako možete steći i vrijedne poduzetničke vještine, a time i potpun set znanja od velike važnosti za svakog producenta.