5 savjeta kako izgraditi karijeru u marketingu

21. prosinca 2017.
Različiti putevi vode do posla u marketinškoj branši. Neki se od nas školuju za nešto potpuno drugačije i u njemu slučajno završe. Drugi su pak oduvijek znali što žele i u tom su se smjeru formalno školovali.

Ne postoji jedinstvena formula koja garantira uspješnu karijeru u marketingu, ali ti donosimo savjete koji ti mogu pomoći da je ostvariš.

1. Upiši fakultet

Ako već znaš da želiš raditi u marketingu, onda je logičan smjer upisivanje fakulteta tog usmjerenja. Razmisli o pohađanju stručnih ili specijalističkih studija marketinga i komunikacija. Iskusni i ugodni predavači pripremit će te za zaposlenje u industriji, a sa stečenim znanjem definitivno ćeš konkurirati na tržištu rada.

2. Čitaj i prati novosti

Za uspjeh u poslu moraš voljeti to što radiš. Naročito, rekli bismo, ako je o marketingu riječ. Ova se industrija kontinuirano mijenja i raste, posebice područja kao što su društvene mreže. Trendovi se kreiraju iz dana u dan i dobro je da si u toku s novitetima. Zato predlažemo da počneš pratiti blogove o marketingu kao što su AdWeek, Mention, Moz i AdAge.

3. Pokreni blog

Tvoj ti blog može poslužiti kao osnova za usvajanje praktičnog znanja. Neovisno o tome želiš li vježbati pisanje ili ti je u cilju osobno brendiranje, važno je da u to kreneš dosljedno. Istraži kako dizajn može izgledati bolje, a tekstovi zanimljivije. U konačnici, u sve to vjerojatno moraš uključiti i društvene mreže. Baš je zato blog odličan način da se ispraksaš u svakom pogledu. Nemoj propustiti naučiti nešto više o alatima koji bi ti itekako mogli biti korisni za rad, kao što su Google Analytics i MailChimp.

4. Izgradi svoj set vještina

Osnovni set vještina koji će ti svakodnevno trebati čine komunikacijske vještine, pisanje, storytelling i softskills. Što možeš napraviti po tom pitanju? Piši svaki dan, jer jedino će te vježba dovesti do savršenstva. Osim pisanja, proučavaj način komunikacije kolega u poslovnom svijetu, a vlastitu učini što jasnijom. I da, izbjegavaj sve one fraze i izraze za koje ne znaš što točno znače.

5. Pomaži drugima 

Svoje iskustvo možeš steći i tako da pomogneš drugima pri rješavanju problema. Kad je ti zatrebaš, uvijek se možeš osloniti na pojedine stranice. Tu su zato, primjerice, Quora i GrowthHackers. Na kraju krajeva, i Facebook je pun grupa na kojima možeš pronaći odgovore na svoja pitanja, ali i upoznati kolege iz branše.